sobota, 5 stycznia 2013

Papaja - nowy smak w mojej kuchni- jak to jeść?

Skoro jesteśmy w kręgu zdrowia:) Oto kolejny smak w mojej kuchni. Po raz pierwszy jadłam świeżą papaję. W Polsce nie mamy dostępu do wszystkich egzotycznych owoców ale rynek powoli się otwiera i na półkach sklepów pojawiają się różne różności znane nam z mieszanek owocowych, sosów czy soków. Tak w prezencie od męża, trafiła w noc sylwestrową na mój stół papaja. Na początku nie wiedziałam jak się za to zabrać. Ale po chwili wahania przekroiliśmy ten cudowny owoc.




W smaku jak dla mnie troszkę za mało wyrazisty. A może to wina tego, ze nie był to zbyt dojrzały okaz:) W każdym razie jest to rodzaj słodyczy pomieszanej z delikatnym posmakiem cukru i melona.

A Wam jak smakowała papaja? Macie na nią jakiś fajny przepis? A może jeszcze nie próbowaliście?

piątek, 4 stycznia 2013

Kolejny Krem BB i Maseczki Koreańskie

Ten kremik rozświetlający okazał się doskonała bazą. ładnie dopasował się do mojej cery a dodatkowo świetnie zgrał się z moim pudrem w Kamieniu Yves Rocher. Razem są po prostu wersją idealna. Najpierw nakładam krem- który wydaje się odrobinę rzadki, ale po wyschnięciu ładnie kryje i rozświetla cerę. Delikatnie ją wybiela- mam taki odcień, który dopasowuje się do mojej skóry perfekcyjnie. 



Oprócz pudru - lekkie przyprószenie a nie nakładanie nie wiadomo jakiego makijażu- nałożyłam z ciekawości róż. Mam wrażenie, że całość makijażu lepiej się trzyma niż na podkładzie. Dzięki pudrowi makijaż dłużej był matowy- ten kremik nie matuje. Ale ten efekt rozjaśnienia i rozświetlenia cery jest cudowny.











Cud miód i orzeszki. Uwielbiam te maseczki. Co prawda dalej testuję kremy BB, ale maseczki są moim numerem 1. Oto mały przegląd tego co na mnie jeszcze czeka:)

czwartek, 3 stycznia 2013

Moje dawki energii i tłuszczu - roślinka avocado

Uwielbiam Avocado. Moje śniadanie i kolacja, jak tylko pojawia się ten cudowny owoc- chociaż smakowo powinien należeć do warzyw- od razu wkracza do mojego menu. Niestety, czasami cena aż mnie  zwala z nóg. Ostatnio dzięki przecenie w Tesco, trafiła do mojej lodówki całkiem spora siatka avocado.O składnikach odżywczych pisałam już tutaj. Kanapeczki z odrobiną soli i pieprzu są rewelacyjne. Często dodaję jeszcze inne warzywa, pomidory, oliwki, sałatę! Avocado traktuję jak pastę albo masło- nie jest już potrzebne!


A Wy w jakiej postaci lubicie Avocado?

środa, 2 stycznia 2013

Egzotyczny sos- trochę słodyczy kasztanów i daktyli

Ostatnio otrzymałam od mamy ciekawe składniki.postanowiłam spróbować sosu do kaszy jęczmiennej. Coś, czego jeszcze nie próbowałam.A bardzo proste do wykonania.

Składniki:
Pół torebki kasztanów ugotowanych
6 średniej wielkości daktyli suszonych
2 łyżki mąki kukurydzianej
pół łyżeczki mąki przennej


odrobina Chili i imbiru
400 ml wody
Szklanka kaszy jęczmiennej

Kasze gotujemy. W osobnym garnku pokrojone kasztany, pokrojone na kawałeczki daktyle bez pestek gotujemy w 300 ml wody. Dodajemy Chili i Imbir. W 100 ml rozmieszać mąkę kukurydzianą i pszenną. Dodać do gotującego się wywaru. Sos powinien zgęstnieć. Podawać na kaszę:)

To smak zupełnie nowy ale dla mnie zaskakująco pyszny  Potrawa wygląda troszkę jak kasza z sosem grzybowym, ale zupełnie inaczej smakuje.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...