środa, 7 września 2011

ZIOŁA PROWANSALSKIE

 www.przyprawowo.pl

Nie za często sięgamy po tę paczuszkę, może dlatego, ze nie wiemy jak i do czego tych ziół używać. A szkoda, bo zawierają naprawdę wiele wartościowych składników.  

Zioła prowansalskie (fr. Herbes de Provence) – mieszanka ziół z Prowansji, regionu położonego na południu Francji. Piękna nazwa ale i bardzo piękna zawartość. W jej skład wchodzi zazwyczaj majeranek (wzmaga procesy trawienne, działa wiatropędnie, moczopędnie, uspokajająco, w diecie bezsolnej może zastępować sól, zalecany przy schorzeniach przewodu pokarmowego i wątroby, działa łagodząco), tymianek (przeciwdziała zatruciom i fermentacji pokarmowej, przyspiesza trawienie, niezbędny dodatek do dań tłustych, doskonale współgra z majerankiem), rozmaryn (wzmaga apetyt, działa rozkurczowo, przyspiesza trawienie tłuszczów i ciężkich potraw, np. pieczonych mięs), oregano – lebiodka pospolita (pobudza apetyt, działa przeciwzapalnie, żółciopędnie, moczopędnie, przeciwskurczowo i antyseptycznie np. w bólach zębów), cząber (działa spazmolitycznie, bakteriobójczo, hamuje wzdęcia, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia apetyt, reguluje procesy trawienne, działa przeciwrobaczo i wiatropędnie), bazylia (przyspiesza trawienie, działa rozkurczowo, żółcio- i wiatropędnie, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, polecana przeciw biegunce, chronicznemu zapaleniu żołądka i pęcherza moczowego), szałwia (poprawia pracę żołądka i trawienie), mięta pieprzowa (pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci). Doskonała i aromatyczna mieszanka ziół prowansalskich powinna składać się roślin zbieranych z dziko rosnących stanowisk.

Zioła prowansalskie stosowane są do zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów, jaj oraz przy sporządzaniu pieczeni, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów oraz potraw z ryb i drobiu. Używane są także w diecie bezsolnej.
Ja stosuję te zioła przede wszystkim do sałatek, oczywiscie z odrobiną oliwy i wody. Mieszanka wprost przepyszna, zwłaszcza do sałatki greckiej. Wiele z tych ziół wpływa na lepsze trawienie i reguluje pracę żołądka. 

Mam nadzieję, ze lubicie zioła w swojej kuchni, to prawdziwie leczące przyprawy, które wzbogacają smak. A jaka jest Wasza ulubiona przyprawa?

3 komentarze:

  1. Fajny post.Ja czesto uzywam różnych ziół,a ostatnio moją ulubioną przyprawa jest "Przyprawa do mozarellli i pomidorów"z vegety.Pomidory uwielbiam:-)Lubię też liście laurowe do smaku,bazylie i majeranek.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię zioła prowansalskie :)

    ponieważ lubię ostre potrawy, moje ulubione przyprawy do chili w proszku i pieprz cayenne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię zioła prowansalskie :)

    ponieważ lubię ostre potrawy, moje ulubione przyprawy do chili w proszku i pieprz cayenne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...