Podział warzyw na kolory

Ostatnio znalazłam fajny podział warzyw o tych samych właściwościach. Jest to podział według kolorów! Oczywiście dokonali tego amerykańscy naukowcy, ale jest to rzecz przydatna przy bilansowaniu diety. jeśli dobierzemy odpowiednio warzywa z każdej grupy zapewniamy sobie całodzienne zapotrzebowanie na odpowiednie składniki. Dodatkowo zwiększając ilości pewnych grup wpływamy na zaspokajanie naszego zapotrzebowani, np w czasie choroby.

Warzywa białe np. : czosnek, por. chrzan, cebula, korzeń pietruszki zawierają fitoncydy- roślinne antybiotyki. Działają przeciwbakteryjnie. Dodatkowo również przeciw wirusom- to ze względu na zawartą w nich siarkę!

Warzywa Zielone np.: sałata (masłowa, lodowa, rzymska itd) brukselka, brokuły, szpinak, kapusta, rzeżucha posiadają dużo witaminy C, betakarotenu, luteinę oraz kwas foliowy. Oczyszczają organizm z toksyn.
Warzywa Czerwone np.: Papryka i pomidory zawierają potas, likopen chroniący przed nowotworami, chorobami serca. Pomidory działają rozkurczowo.

Warzywa Żółtopomarańczowe np: dynia i marchewka zawierają betakaroten odpowiedzialny za ładny wygląd naszej skóry, oraz duże ilości potasu.



Warzywa Czarne np.: Bakłażan. Zawiera dużo witaminy C, flawonoidy i polifenole- czyli liczne antyoksydanty działające przeciwnowotworowo. 


Ciekawy sposób podziału. Dzięki takiej znajomości można w razie przeziębienia bądź okresu zwiększonej zachorowalności na grypę odpowiednio bilansować dietę, przez co można uniknąć łykania suplementów diety, które często słabiej się wchłaniają i niszczą żołądek. Znacie podobne podziały żywności?



Komentarze

  1. Ciekawy post :) najwięcej jem z grupy "czerwone"

    OdpowiedzUsuń
  2. hehe.. a ja jem wszystkiego 'po troszku';))
    jeju i blagam Cie zrob cos z ta weryfikacja obrazkowa;p strasznie męczące;d

    OdpowiedzUsuń
  3. tak, zgadzam się jest to męczące- weryfikacja obrazkowa,często mam dość i rezygnuje z komentarza, post ciekawy:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty