Egzotyczny sos- trochę słodyczy kasztanów i daktyli

Ostatnio otrzymałam od mamy ciekawe składniki.postanowiłam spróbować sosu do kaszy jęczmiennej. Coś, czego jeszcze nie próbowałam.A bardzo proste do wykonania.

Składniki:
Pół torebki kasztanów ugotowanych
6 średniej wielkości daktyli suszonych
2 łyżki mąki kukurydzianej
pół łyżeczki mąki przennej


odrobina Chili i imbiru
400 ml wody
Szklanka kaszy jęczmiennej

Kasze gotujemy. W osobnym garnku pokrojone kasztany, pokrojone na kawałeczki daktyle bez pestek gotujemy w 300 ml wody. Dodajemy Chili i Imbir. W 100 ml rozmieszać mąkę kukurydzianą i pszenną. Dodać do gotującego się wywaru. Sos powinien zgęstnieć. Podawać na kaszę:)

To smak zupełnie nowy ale dla mnie zaskakująco pyszny  Potrawa wygląda troszkę jak kasza z sosem grzybowym, ale zupełnie inaczej smakuje.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty