wtorek, 12 kwietnia 2011

Pomidory zapiekane po królewsku


Moje dzieło!
Wynalazłam ten przepis w książce kucharskiej i tak sobie powiedziałam: Czemu nie?
Wcale nie jest trudne, skoro mi się udało to przygotować a mojemu mężowi smakowało, to musi być ok:)

3 duże pomidory
1 szklanka startego żółtego sera
2 szklanki ugotowanego ryżu
1 -2 łyżka bułki tartej
2 łyżki masła lub margaryny
1/2 cebuli
sól i pieprz


Tak wygląda przecięty na pół!

Pomidory kroimy na pół i wydrążamy w środku. Im większe pomidory tym lepsze ( hehehe teraz już wiem). Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Następnie mieszamy z ryżem ( UGOTOWANYM), dodajemy przyprawy i nadziewamy tym wydrążone pomidory. Ser, margarynę i bułkę tartą ucieramy. następnie powstałą masę, która trochę przypomina plastelinę, nalepiamy szczelnie na pomidorki z ryżem. Margaryną smarujemy naczynie żaroodporne. Z wydrążonych resztek pomidorów na posmarowane naczynie przez sitko wlewamy sok z pomidorów. na trym układamy przygotowane pomidory. Wkładamy do piekarnika  na 20 minut  i pieczemy w 200 stopniach Podajemy na gorąco, wtedy jest najsmaczniejsze!


Pomidorki pięknie prezentują się na talerzu i smakują przepysznie. Można dodać mięsa, grzybów! Są smaczne i pożywne. Zjada się je w całości. Przygotowuje szybko i łatwo. Pyszne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...