Zupa warzywna

To chyba jedyna zupa, oprócz ogórkowej, którą mogę jeść na okrągło. My Polacy mamy specyficzne upodobanie w zupach, nie mam tu na myśli przecierowych kremów. Rzeczywiście są smaczne, zwłaszcza z groszkiem ptysiowym ale uwielbiam ziemniaczki w zupie warzywnej.

Zupki już nie ma, zdążyłam ja zjeść!


Sposób przygotowania: Obrać i pokroić w drobną kostkę ziemniaczki. Wrzucić do garnka z wodą i zacząć gotować. W tym czasie obrać marchewkę, pietruszkę, selera kawałeczek i zetrzeć na dużych oczkach na tarce. Można również skorzystać z mrożonych warzyw, wtedy wystarczy wsypać do gotujących się ziemniaczków. Kiedy wszystko będzie już mięciutkie dorzucić kostkę rosołową, dodać pieprz i sól do smaku. pokroić natkę pietruszki i dosypać. na dużych oczkach zetrzeć ser Gouda! Wsypać trochę do podawanej na talerzu zupki. Rewelacja!

Komentarze

Popularne posty