niedziela, 12 czerwca 2011

Olejek rózany


Jeden z najpiękniejszych zapachów kosmetyków zapamiętanych przeze mnie z dzieciństwa. Nic dziwnego, róże, wiele jej gatunków używa się do przygotowania najróżniejszych kosmetyków. Olejek różany otrzymywany jest z kwiatów róży damasceńskiej (Rosa damascena), która od kilkuset lat uprawiana jest w Bułgarii. Wyjątkowość olejku z róży damasceńskiej tkwi zarówno w jego korzystnym oddziaływaniu na zdrowie i urodę, jak i w skomplikowanym procesie pozyskiwania. Aby uzyskać 1 kg olejku potrzeba aż 5 ton kwiatów, które zbierane są raz w roku w godzinach porannych. Olejek zawiera między innymi geraniol, eugenol, nerol i flawonoidy. Wykazuje działanie uspokajające, przeciwbólowe, antyseptyczne, przeciwzapalne, a także wzmacnia naczynia krwionośne, łagodzi podrażnienia oraz regeneruje i nawilża skórę.

Zastosowanie olejku różanego

Trochę tych właściwości ma. Podobno olejek różany uspokaja, łagodzi napięcie nerwowe, poprawia nastrój. Masaże i kąpiele z dodatkiem olejku wspomagają leczenie stanów zapalnych skóry, a także rozgrzewają, poprawiają krążenie i działają przeciwbólowo. Olejek różany szczególnie ceniony jest ze względu na zbawienny wpływ na skórę – nawilża, wygładza, łagodzi podrażnienia, dodaje blasku zmęczonej cerze, uszczelnia naczynia krwionośne i zmniejsza zaczerwienienia. Ponadto przyspiesza gojenie niewielkich ran i oparzeń, a także uważany jest za afrodyzjak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...