środa, 8 czerwca 2011

Olejek rycynowy


Kolejny olejek pielęgnacyjny w mojej kolekcji. Olej rycynowy pozyskiwany jest z nasion tropikalnego drzewa (ricinus communis). ulotka informuje, ze ten specyfik ma przede wszystkim działanie przeczyszczające. Właśnie do tego służył, ponieważ cechę tę wykorzystywali bardzo skutecznie około 100 lat temu poszukiwacze diamentów na pustyni w Namibii. Pracownicy, którzy chcieli opuścić to miejsce, musieli wypić solidną porcję oleju rycynowego. Ewentualnie połknięte diamenty powracały dosyć szybko „na światło dzienne".
buteleczka olejku kosztuje 3 - 4 złote i starcza na bardzo długo!

Dzisiaj olejek ten wykorzystuje się w kosmetykach pielęgnacyjnych, zwłaszcza jako odżywiający włosy i rzęsy. najpopularniejszym jego zastosowaniem jest tworzenie maseczek do włosów ( można kupić szampony zawierające olejek rycynowy). W prosty sposób można z kilku kropel zrobić maseczkę do rzęs. Ja używam dokładnie wyczyszczonej, starej maskary. Na oczyszczone od tuszu rzęsy nakładam olejek, zupełnie ja tusz i zostawiam do rana. Dzięki temu rzęsy nie wypadają i są bardziej odporne na tusze!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...