poniedziałek, 20 czerwca 2011

Składniki perfum

Czy zastanawiałyście się kiedyś czym jest tak naprawdę piżmo, drzewo sandałowe yang yang i inne opisane w opisie perfum informacje? Składniki perfum mogą nas niejednokrotnie zaskoczyć!

Drzewo sandałowe


Z 1 kg twardzieli drewna można uzyskać ponad 9 gramów olejku sandałowego. Źródłem wspaniałego zapachu są zawarte w drewnie alkohole seskwiterpenowe. Dają aromat zaliczany do afrodyzjaków. Olejek z sandałowca to jedno z najstarszych i najcenniejszych pachnideł ludzkości – perfumowali się nim już starożytni. Egipcjanie sprowadzali go z Azji już 3 700 lat temu! Używali olejku do obrzędów religijnych, balsamowania ciał i sporządzania pachnących kosmetyków.W czystej postaci może być stosowany do inhalacji i nacierań (po uprzednim rozcieńczeniu paru kropel w oleju bazowym) – wspaniale usuwa zmęczenie, łagodzi napięcia nerwowe, usuwa kłopoty z seksem i objawy menopauzy. Stosuje się go przy leczeniu wszelkich nieżytów górnych i dolnych dróg oddechowych. Łagodzi przebieg infekcji skórnych, ponieważ ma właściwości odkażające. Dodaje się go do płynów po goleniu – jeśli twój mężczyzna po goleniu gorzko smakuje, ale cudownie, zmysłowo pachnie, to pewnie używał kosmetyku z dodatkiem olejku z drzewa sandałowego. Wszystkie nastolatki, które prześladuje trądzik powinny poszukać kosmetyków pielęgnacyjnych z dodatkiem tego olejku. Zapach drzewa sandałowego- mocny, aromatyczny, słodkawo korzenny

Piżmo
Piżmo jest substancją przyciągającą seksualnie, produkowaną przez gruczoł na podbrzuszu samca jelenia piżmowego (piżmowca). Używa się go powszechnie w chińskich, hinduskich i perskich lekarstwach i eliksirach miłosnych, a także w perfumach, do utrwalania i nadawania zapachu. W Indiach, aby uzyskać afrodyzującą słodkość, miesza sieje z miodem i nasionami konopi. Zmieszane z wonnościami, mirrą, kamforą i wodą różaną, daje maść, którą Arabowie zwykli byli wcierać w okolice lędźwi. Pojawia się w hinduskiej medycynie jadżurwedycznej, a także w chińskiej jako rodzaj panaceum; zarówno w roli środka uśmierzającego, jak i pobudzającego serce i system nerwowy. Uspokaja zmysły, lecz rozbudza zwierzęce pożądanie. Dzisiaj oczywiście wykorzystuje się piżmo syntetyczne w perfumach- czyli związki chemiczne oddające walory oryginalnego piżma. Piżmowy zapach- ciepły, silny, intensywny, troszkę skórzany, lekko słodkawy i ciężki.

Ambra

Woskowata, szarobrunatna substancja wydalana przez wieloryby. Znajduje się ją na plażach, przede wszystkim w Australii, Nowej Zelandii i Nowej Kaledonii. Bryły ambry rozdrabnia się i rozcieńcza, następnie zawiesinę wstrząsa się przez kilkanaście miesięcy w specjalnych maszynach. Dopiero tak przetworzona substancja może być wykorzystana do produkcji perfum. Z tego względu ambra jest drogim surowcem i wykorzystuje się ją tylko w kompozycjach zapachowych najwyższej jakości. Ma aromat przypominający ostrą woń końskiego potu zmieszaną z owocami morza. Ponadto stanowi doskonały utrwalacz zapachów. Po raz kolejny trzeba podkreślić, ze używa się dzisiaj syntetycznej ambry w kosmetykach!

Mirra

Żywica pozyskiwana z balsamowca mirry, kolczastego krzewu rosnącego w gorącym klimacie krajów arabskich. Wykorzystuje się ją do produkcji kadzideł i substancji, z których tworzy się pachnidła. Dodanie mirry do perfum zapewni kompozycji zapachowej gorzko-ostrą, lekko drzewną woń, która długo będzie się utrzymywać na skórze.

OLEJEK KAMFOROWY


Roztwór kamfory, olejku pozyskiwanego z cynamonowca kamforowego występującego w Chinach i Japonii. Ma właściwości rozgrzewające, a jego woń delikatnie drażni nozdrza ostro-słodkawym, odświeżającym, balsamicznym aromatem. W przemyśle perfumeryjnym stosuje się jego syntetyczne zastępniki.

PACZULA

Olejek pozyskiwany z liści rośliny zwanej brodziec paczulka, rosnącej w Indiach, Malezji, Indonezji i Ameryce Południowej. Paczula to znakomity utrwalacz zapachu, który perfumom nadaje piżmową, egzotyczną nutę. Jest ważnym składnikiem kompozycji orientalnych. Zazwyczaj łączy się ją z wetywerią. Świeży liść brodźca paczulki ma zapach przypominający mokre drewno i rdzewiejące żelazo. Olejek, zwany paczula, ma słodki, ziołowy, korzenny i drzewno-balsamiczny aromat.

PASSIFLORA

Męczennica lub marakuja! – pnącze z rodziny męczennicowatych, roślina typowa dla tropikalnego klimatu Ameryki Południowej. Wydaje piękne, wonne kwiaty (ang. passion flower) i mięsiste, pełne pestek owoce (ang. passion fruit), z których pozyskuje się olejek o bardzo intensywnym, słodkim zapachu. W dużym stężeniu olejek z passiflory ma właściwości relaksujące i nawilżające, dlatego powszechnie używa się go do aromatyzowania kosmetyków do masażu oraz pielęgnacji skóry i włosów.

TRAWA CYTRYNOWA 

Używana do produkcji olejków zapachowych wykorzystuje się dwa rodzaje trawy cytrynowej. Z palczatki cytrynowej, rosnącej w Indiach, Brazylii i na Madagaskarze, pozyskuje się olejek lemongrasowy, którym najczęściej aromatyzuje się mydła i sole do kąpieli, rzadziej perfumy. Ma intensywnie cytrynowo-zielony aromat. Z palczatki szczetnej, rosnącej na Sri Lance, pozyskuje się olejek cytronelowy cejloński. Ma wyjątkowo przyjemną, ciepłą, drzewną, a jednocześnie słodką i świeżą woń. Przypomina zapach pokrytych rosą świeżych liści.

TUBEROZA

Kwiat tuberozy, należącej do liliowatych, ma zapach zupełnie nietypowy dla swojej rodziny – jest głęboki, nieco drzewny. Dodany do perfum, wzbogaca je i pogłębia. Olejek o zmysłowym zapachu uwydatnia nuty gardenii, narcyza i hiacyntu. Jest to jedna z najdroższych substancji zapachowych.

WETIWER lub WETYWERIA

Indyjska trawa pachnąca. Jej gruby korzeń rośnie 2 do 4 m w głąb ziemi – to z niego pozyskuje się olejki aromatyczne do produkcji perfum. Wyciąg z korzenia wetywerii jest także doskonałym utrwalaczem zapachu, dodaje się go do wysokiej klasy pachnideł. Aromat wetywerii przypomina woń mokrej ziemi i korzeni z bogatym drzewnym tłem.

YLANG-YLANG

Drzewo rosnące na Madagaskarze, Filipinach i Komorach, osiągające 20 m wysokości. Z kwiatów tego drzewa destyluje się olejek ilangowy, który ma bogaty, bardzo słodki, balsamiczny aromat. Dodaje lekkości kompozycjom orientalnym – łagodzi ostre nuty, dobrze łączy się z jaśminem i fiołkiem. Do komponowania perfum wykorzystywało się go już w XIX w.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...