niedziela, 3 lipca 2011

Olej sezamowy


Sezam uprawiany jest w  tropikach i subtropikach (Indie, Sudan, Egipt, Japonia, Chiny). Olej sezamowy powstaje w wyniku tłoczenia na zimno nasion sezamowych. Powinien mieć złoty kolor!


Skład

kwas oleinowy - 50%
kwas linolowy - 37%
kwas palmitynowy - 8%
kwas stearynowy - 5%
Ponad to bogactwo lecytyny ,fosforu ,wapnia, magnezu, żelaza, cynku. Olej z nasion sezamu zawiera również naturalne tokoferole i witaminę  B6.*

*(Informacje pochodzą z niezwykle ciekawej, właśnie odkrytej stronki: http://www.zrobsobiekrem.pl/?bestsellery,29 )



Nasiona sezamu używane są w przemyśle spożywczym, ze względu na niezwykły smak. Okazuje się, ze olej z tych nasion jest genialnym kosmetykiem!
Sezam to oczywiscie sezamki, tak właśnie kojarzy mi się ta nazwa. Może jeszcze paluszki z sezamem. Nigdy natomiast nie przypuszczałam, ze sam olej może mieć tyle właściwości. Kiedy więc zobaczyłam promocję w supermarkecie, nie mogłam się jej oprzeć. Bo tutaj muszę przyznać, że oleje tego tupu nie są wcale takie tanie! Olej sezamowy jest unikalny ze względu na wyjątkowo wysoką zawartość kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 - kwas linolowy z równoczesną wysoką zawartością naturalnie występujących konserwantów sezamolu i sezaminy. Co sprawia, że olej ten jako jeden z nielicznych z taką zawartością nienasyconych kwasów tluszczowych jest stosunkowo stabilny w temperaturze pokojowej. Sesamol w połączeniu z naturalnymi tokoferolami jest bardzo aktywnym antyutleniaczem i wymiataczem wolnych rodników. Zaliczany do środków przeciw zmarszkowych, zwiększa barierową funkcje skóry, zmniejsza utratę wody przez naskórek oraz zwiększa elastyczność skóry. Tak jak i inne oleje może być stosowany jako emolient zmiękczający skórę i chroniący ja przez wpływem zewnętrznego środowiska.  Olej sezamowy ma właściwości rozgrzewające, odtruwające , reguluje pracę gruczołów łojowych. Oczyszcza skórę z toksyn. Olej sezamowy poprawia krążenie. Zalecany do masażu i produktów kosmetycznych dla cery mieszanej, suchej, zanieczyszczonej, starzejącej się z oznakami złego ukrwienia.  Olej sezamowy stanowi naturalną ochronę przeciwsłoneczną o faktorze 3-4. Jest używany również do produktów do pielęgnacji suchych włosów i skóry głowy.  Dlatego dołączy jako jeden ze składników mojej mieszanki do olejowania włosów!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...