niedziela, 21 sierpnia 2011

Syrop klonowy




Syrop klonowy to istne  złoto klonowy drzew! Znajduje się w kosmetykach, ze względu na odżywcze działanie i regeneruje skórę. Dodatkowo jest słodkim smakołykiem, ale sama nie wiedziałam, ze zawiera tyle zdrowych elementów, które w smaczny sposób można dostarczyć do organizmu! Witaminy odpowiedzialne za budowę skóry, jej wygląd oraz składniki mineralne odpowiedzialne za skórę, włosy i paznokcie! Dodatkowo działa na odporność!

Jak powstaje syrop klonowy!


Syrop klonowy należy zbierać podobnie jak zbiera się żywicę. Należy w korze drzewa wywiercić odpowiedni otwór, którym do naczynia będzie spływać sok. Sok klonowy zbierany jest na dość dużą skalę - istnieje przecież duże zapotrzebowanie na ten produkt.


Jednak mimo zapotrzebowania, cena nadal jest wysoka, co nie powinno dziwić zważywszy, że 1 litr syropu powstaje z aż 40 litrów soku. Dzieje się tak dlatego, że sok pozyskuje się w okresie wiosennych roztopów, kiedy to duża wilgotność podłoża zabezpiecza drzewo przed wyschnięciem. Zatem sok ma wysoką zawartość wody, którą należy odparować.


Syrop nie zawiera tłuszczów i jest bogaty w cukry, ale stosując go, nie przytyjesz. Wręcz przeciwnie! Syrop klonowy odznacza się niską kalorycznością! Wartość kaloryczna:
15 ml syropu klonowego to zaledwie 50 kalorii
15 ml białego cukru lub syropu kukurydzianego zawiera 60 kalorii
15 ml miodu – 64 kalorie. 

Podobnie jak miód, syrop  klonowy wykazuje działanie bakteriobójcze. Stosując go, możesz zwiększyć odporność organizmu, nie obawiając się o wzrost masy ciała. 

Czysty syrop klonowy to źródło cennych soli mineralnych: wapnia, potasu, magnezu, manganu i fosforu oraz witamin z grupy B:

- Tiaminy (B1),
- Ryboflawiny (B2),
- Kwasu pantotenowego (B5),
- Pirydoksyny (B6),
- Niacyny (B3),
- Biotyny (B7),
- Kwasu foliowego (B9).


Kompleks witamin B to podstawa niemal wszystkich procesów zachodzących w organizmie. Dbając o ich odpowiedni poziom:

- Przyspieszysz metabolizm,
- Korzystnie wpłyniesz na układ nerwowy,
- Zwiększysz koncentrację,
- Podniesiesz wydolność układu pokarmowego,
- Poprawisz wygląd skóry.

Równie groźne dla organizmu są niedobory minerałów:

Jeśli brakuje Ci wapnia – podstawowego budulca kości i niektórych ścian komórkowych – narażasz się m.in. na zwiększoną łamliwość kości i psucie się zębów, bóle mięśniowe, mrowienie i drętwienie kończyn, zaburzenia krzepnięcia krwi.

Niedostateczna ilość potasu może objawiać się osłabieniem organizmu, zmniejszeniem siły mięśni szkieletowych i gładkich oraz mniejszą wydolnością serca.

Bolesne skurcze mięśni łydek, drgania powieki, drętwienie kończyn, łamliwość paznokci i wypadanie włosów, bóle i zawroty głowy, trudności w koncentracji i zaburzenia snu – to tylko niektóre z objawów niedoboru magnezu.

Jeśli  cierpisz na dolegliwości kostne, odczuwasz znużenie i nerwowość, obserwujesz spadek masy ciała i brak apetytu, to być może brakuje ci fosforu. Fosfor to drugi (po wapniu) minerał występujący w największym stężeniu w organizmie. Jest niezbędny dla mocnych kości, zapewnia prawidłowy wzrost organizmu.

Spożywając syrop klonowy, pokryjesz znaczną część dziennego zapotrzebowania na minerały i witaminy. W prosty i smaczny sposób wprowadzisz je do swojej diety.

Zastosowanie w kuchni:)


Słodkawy, lekko przydymiony smak syropu klonowego i jego gęsta, bursztynowa konsystencja czynią z niego smakołyk sam w sobie. Jednak syrop jest także idealnym dodatkiem do deserów i wielu potraw. Najczęściej używa się go do polewania naleśników, gofrów i tostów, ale sprawdza się też jako dodatek do owoców, ciast, jogurtów, lodów i płatków śniadaniowych. Dobrze komponuje się z warzywami, np. fasolą, ziemniakami oraz z rybami i mięsem – pieczonym i smażonym. Z powodzeniem zastąpi cukier i miód – jako dodatek do kawy, herbaty – nadając im niepowtarzalny smak. Może stać się także składnikiem oryginalnych drinków.Dodatkowo syrop klonowy jest afrodyzjakiem!

Kiedy kończę pisać ten post, palce kleją mi się od syropu, który podjadam co chwilę!



6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...