Syrop klonowy




Syrop klonowy to istne  złoto klonowy drzew! Znajduje się w kosmetykach, ze względu na odżywcze działanie i regeneruje skórę. Dodatkowo jest słodkim smakołykiem, ale sama nie wiedziałam, ze zawiera tyle zdrowych elementów, które w smaczny sposób można dostarczyć do organizmu! Witaminy odpowiedzialne za budowę skóry, jej wygląd oraz składniki mineralne odpowiedzialne za skórę, włosy i paznokcie! Dodatkowo działa na odporność!

Jak powstaje syrop klonowy!


Syrop klonowy należy zbierać podobnie jak zbiera się żywicę. Należy w korze drzewa wywiercić odpowiedni otwór, którym do naczynia będzie spływać sok. Sok klonowy zbierany jest na dość dużą skalę - istnieje przecież duże zapotrzebowanie na ten produkt.


Jednak mimo zapotrzebowania, cena nadal jest wysoka, co nie powinno dziwić zważywszy, że 1 litr syropu powstaje z aż 40 litrów soku. Dzieje się tak dlatego, że sok pozyskuje się w okresie wiosennych roztopów, kiedy to duża wilgotność podłoża zabezpiecza drzewo przed wyschnięciem. Zatem sok ma wysoką zawartość wody, którą należy odparować.


Syrop nie zawiera tłuszczów i jest bogaty w cukry, ale stosując go, nie przytyjesz. Wręcz przeciwnie! Syrop klonowy odznacza się niską kalorycznością! Wartość kaloryczna:
15 ml syropu klonowego to zaledwie 50 kalorii
15 ml białego cukru lub syropu kukurydzianego zawiera 60 kalorii
15 ml miodu – 64 kalorie. 

Podobnie jak miód, syrop  klonowy wykazuje działanie bakteriobójcze. Stosując go, możesz zwiększyć odporność organizmu, nie obawiając się o wzrost masy ciała. 

Czysty syrop klonowy to źródło cennych soli mineralnych: wapnia, potasu, magnezu, manganu i fosforu oraz witamin z grupy B:

- Tiaminy (B1),
- Ryboflawiny (B2),
- Kwasu pantotenowego (B5),
- Pirydoksyny (B6),
- Niacyny (B3),
- Biotyny (B7),
- Kwasu foliowego (B9).


Kompleks witamin B to podstawa niemal wszystkich procesów zachodzących w organizmie. Dbając o ich odpowiedni poziom:

- Przyspieszysz metabolizm,
- Korzystnie wpłyniesz na układ nerwowy,
- Zwiększysz koncentrację,
- Podniesiesz wydolność układu pokarmowego,
- Poprawisz wygląd skóry.

Równie groźne dla organizmu są niedobory minerałów:

Jeśli brakuje Ci wapnia – podstawowego budulca kości i niektórych ścian komórkowych – narażasz się m.in. na zwiększoną łamliwość kości i psucie się zębów, bóle mięśniowe, mrowienie i drętwienie kończyn, zaburzenia krzepnięcia krwi.

Niedostateczna ilość potasu może objawiać się osłabieniem organizmu, zmniejszeniem siły mięśni szkieletowych i gładkich oraz mniejszą wydolnością serca.

Bolesne skurcze mięśni łydek, drgania powieki, drętwienie kończyn, łamliwość paznokci i wypadanie włosów, bóle i zawroty głowy, trudności w koncentracji i zaburzenia snu – to tylko niektóre z objawów niedoboru magnezu.

Jeśli  cierpisz na dolegliwości kostne, odczuwasz znużenie i nerwowość, obserwujesz spadek masy ciała i brak apetytu, to być może brakuje ci fosforu. Fosfor to drugi (po wapniu) minerał występujący w największym stężeniu w organizmie. Jest niezbędny dla mocnych kości, zapewnia prawidłowy wzrost organizmu.

Spożywając syrop klonowy, pokryjesz znaczną część dziennego zapotrzebowania na minerały i witaminy. W prosty i smaczny sposób wprowadzisz je do swojej diety.

Zastosowanie w kuchni:)


Słodkawy, lekko przydymiony smak syropu klonowego i jego gęsta, bursztynowa konsystencja czynią z niego smakołyk sam w sobie. Jednak syrop jest także idealnym dodatkiem do deserów i wielu potraw. Najczęściej używa się go do polewania naleśników, gofrów i tostów, ale sprawdza się też jako dodatek do owoców, ciast, jogurtów, lodów i płatków śniadaniowych. Dobrze komponuje się z warzywami, np. fasolą, ziemniakami oraz z rybami i mięsem – pieczonym i smażonym. Z powodzeniem zastąpi cukier i miód – jako dodatek do kawy, herbaty – nadając im niepowtarzalny smak. Może stać się także składnikiem oryginalnych drinków.Dodatkowo syrop klonowy jest afrodyzjakiem!

Kiedy kończę pisać ten post, palce kleją mi się od syropu, który podjadam co chwilę!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty