wtorek, 27 grudnia 2011

Avocado

Ten pyszny owoc, chociaż bardziej wygląda na warzywo nie każdemu przypada do gustu ze względu na nieumiejętne jego podawanie. Jestem jego ogromną fanką przede wszystkim, ze względu na wyjątkowy smak i właściwości. Coraz częściej pojawia się w promocji, więc warto po niego sięgnąć gdy cena zbliża się do 1 zł za sztukę lub mniej!

Awokado, nazywane również owocem maślanym- nic dziwnego, dojrzały owoc powinien być miękki i gładko rozsmarowywać się nożem! Taki lubię najbardziej, na kanapeczki!  Owoc ten pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki Środkowej i Południowej, a w Europie pojawił się dopiero w XVII wieku. Marzy mi się drzewko awokado w doniczce!

Cudowne właściwości

Najważniejsze, ze posiada dużo zdrowego tłuszczu a zmniejsza poziom tego złego (LDL).
 Jednak prawdziwy skarb to ogromna zawartość witamin : A, E, C, D, z grupy B (w tym kwas foliowy), PP i K oraz potas, wapń i żelazo. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i muszą być dostarczane z pożywieniem. Awokado uważane jest za najcenniejsze źródło beta-sisterolu, który, podobnie jak nienasycone kwasy tłuszczowe, obniża poziom „złego” cholesterolu. Kolejnym cennym składnikiem jest tripeptyd glutation, który zaliczany jest do najsilniejszych przeciwutleniaczy. Antyoksydacyjne właściwości smaczliwki, przede wszystkim w przypadku raka jamy ustnej, potwierdzają badania. Znajdziemy tu znaczne ilości lecytyny, która odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu systemu nerwowego, a także jest kolejnym składnikiem o działaniu przeciwmiażdżycowym. Awokado docenią również osoby chore na cukrzycę, owoc ten bowiem zawiera bardzo mało cukru. Z dobroczynnego wpływu skorzystamy, spożywając zarówno surowe owoce (nie należy poddawać awokado działaniu wysokiej temperatury), jak i otrzymywany z nich olej. Mieszanina oleju z awokado i oleju sojowego (określana skrótem ASU – avocado-soybean unsaponifiables) uważana jest za skuteczny środek wspomagający leczenie zwyrodnieniowego zapalenia stawów kolanowych. Substancja ta przeciwdziała rozpadowi występujących w chrząstce glikozaminoglikanów.

Awokado w kosmetyce

Większość kremów regenerujących i maseczek posiada wyciągi za awokado. Olej z awokado ma silne właściwości wygładzające, regenerujące i opóźniające procesy starzenia się skóry. Odbudowuje ochronną warstwę lipidową, chroniąc przed nadmierną utratą wilgoci, a także pobudza syntezę kolagenu. Ponadto ma działanie przeciwzapalne i łagodzące. Kosmetyki z olejem z awokado i sam olej zalecane są przede wszystkim w pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, zmęczonej. Po zmieszaniu z olejkiem z pestek winogron lub olejkiem ze słodkich migdałów może być stosowany do masażu. Awokado dogłębnie odżywia i nawilża nie tylko skórę, ale i włosy. Mam zamiar przetestować własciwości awokado na własnej skórze.


Skoro dostałam zapas awokado postaram się wykorzystać tę sytuację przygotować coś pysznego i wypróbować działanie kosmetyczne awokado. ( Podziękowania dla R.K. za pyszne awokado). Wkrótce posty na ten temat, chyba że zdążę zjeść wszystko szybciej!!!

1 komentarz:

  1. pyszne, najlepsze są dojrzałe na pajdzie chleba, smacznego i zdrówko!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...