Aloes
Czyli jeszcze trochę o zdrowiu na moim parapecie. Może zszokuję niektórych ludzi kochających tę roślinkę jako ozdobnik, u mnie jest rośliną jak najbardziej użytkową. jej łodyżki, grube i mięsiste liście obrywam regularnie i wykorzystuję do różnych zabiegów pielęgnacyjnych. Ale o nich innym razem. Ten sposób jest o wiele łatwiejszy i tańszy niż kupowanie produktów z miąższu aloesu. Dodatkowo roślina nie potrzebuje dużo wody, szybko rośnie i lubi światło. Idealna nawet dla tych, którzy za kwiatami w mieszkaniu nie przepadają!
- Lignina – ta celulozowa substancja, którą można znaleźć w miąższu nie ma znanych właściwości medycznych, ma natomiast właściwość penetrowania w głąb ludzkiej skóry.
- Saponiny – ich cechą charakterystyczną jest pienienie się po zmieszaniu z wodą.Wykorzystywane są w detergentach, substancjach pieniących; mają właściwości antyseptyczne.
- Antrachinony – w soku Aloes Vera jest ich 12: aloina, izobarbaloina, antracen, emodyna, ester kwasu cynamonowego, kwas chryzofanowy, barbaloina, antranol, kwas aloesowy, aloesowa emodyna, olejki eteryczne oraz rezistannol. Są to naturalne substancje o działaniu przeczyszczającym i przeciwbólowym. Mają imponujące właściwości antybakteryjne, grzybobójcze i wirusobójcze.
- Substancje mineralne – Aloes Vera zawiera następujące substancje mineralne:
- wapń (konieczny dla właściwej gęstości kości i zębów)
- mangan (składnik enzymów koniecznych dla uczynniania innych enzymów)
- sód (dba, by płyny w ludzkim organizmie nie były ani zbyt kwaśne, ani zbyt
zasadowe)
- miedź (potrzebna, by żelazo mogło transportować tlen w czerwonych krwinkach)
- magnez (wykorzystywany przez nerwy i błony mięśniowe do pomocy przy
przewodzeniu impulsów elektrycznych)
- potas (reguluje poziom kwasowości/zasadowości płynów ludzkiego organizmu)
- cynk (bierze udział w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczy)
- chrom (konieczny dla prawidłowego działania insuliny, kontrolującej poziom cukru we krwi)
- żelazo (kontroluje organizmie transport tlenu w przez czerwone krwinki)
- Witaminy – Aloes Vera zawiera wiele witamin:
- witaminy A, C i E (ważne antyutleniacze, które walczą w organizmie z
niebezpiecznymi wolnymi rodnikami)
- witamina B i cholina (zaangażowane w produkcję energii, metabolizm
aminokwasów i rozwój masy mięśniowej)
- witamina B12 (odpowiedzialna za wytwarzanie czerwonych krwinek)
- kwas foliowy (pomaga w rozwoju nowych czerwonych krwinek)
- Aminokwasy – aminokwasy to bloki budulcowe białek, które wytwarzają i naprawiają tkankę mięśniową. Są 22 aminokwasy niezbędne dla ludzkiego organizmu a kolejne 8 podstawowych jest mu potrzebne. Aloes Vera dostarcza 20 z 22 niezbędnych aminokwasów i 7 z 8 podstawowych.
- Enzymy – niektóre z najważniejszych enzymów w Aloes Vera to: peroksydaza, aliiaza, katalaza, lipaza, celulaza, karboksypeptydaza, amylaza i zasadowa fosfataza. Enzymy pomagają rozkładać jedzenie i biorą udział w procesie trawiennym. Niektóre enzymy pomagają rozkładać tłuszcze, inne skrobie i cukry.
- Cukry – Aloes Vera zawiera zarówno monosacharydy, takie jak glukoza i fruktoza, oraz polisacharydy. Polisacharydy to najważniejsze z cukrów. Wspomagają prawidłowe trawienie, utrzymują właściwy poziom cholesterolu, poprawiają działanie wątroby i wpływają na wzmocnienie kości.
- Sterole - sterole są substancjami o działaniu przeciwzapalnym. Te z nich, które zawarte są w Aloes Vera to: cholesterol, fitosterol, kampesterol i lupeol. Sterole te mają właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe. Wykazują również działanie przeciwbólowe podobne do aspiryny*.
*http://aloescentrum.pl/O-Aloesie/Dzialanie-aloesu-51-pu-69.html
Oto niektóre właściwości zdrowotne aloesu, tego niepozornego, nawet czasem brzydkiego kaczątka mojego parapetu:
Mój parapetowy brzydalek- cenniejszy niż złoto |
- Lignina – ta celulozowa substancja, którą można znaleźć w miąższu nie ma znanych właściwości medycznych, ma natomiast właściwość penetrowania w głąb ludzkiej skóry.
- Saponiny – ich cechą charakterystyczną jest pienienie się po zmieszaniu z wodą.Wykorzystywane są w detergentach, substancjach pieniących; mają właściwości antyseptyczne.
- Antrachinony – w soku Aloes Vera jest ich 12: aloina, izobarbaloina, antracen, emodyna, ester kwasu cynamonowego, kwas chryzofanowy, barbaloina, antranol, kwas aloesowy, aloesowa emodyna, olejki eteryczne oraz rezistannol. Są to naturalne substancje o działaniu przeczyszczającym i przeciwbólowym. Mają imponujące właściwości antybakteryjne, grzybobójcze i wirusobójcze.
- Substancje mineralne – Aloes Vera zawiera następujące substancje mineralne:
- wapń (konieczny dla właściwej gęstości kości i zębów)
- mangan (składnik enzymów koniecznych dla uczynniania innych enzymów)
- sód (dba, by płyny w ludzkim organizmie nie były ani zbyt kwaśne, ani zbyt
zasadowe)
- miedź (potrzebna, by żelazo mogło transportować tlen w czerwonych krwinkach)
- magnez (wykorzystywany przez nerwy i błony mięśniowe do pomocy przy
przewodzeniu impulsów elektrycznych)
- potas (reguluje poziom kwasowości/zasadowości płynów ludzkiego organizmu)
- cynk (bierze udział w przemianie białek, węglowodanów i tłuszczy)
- chrom (konieczny dla prawidłowego działania insuliny, kontrolującej poziom cukru we krwi)
- żelazo (kontroluje organizmie transport tlenu w przez czerwone krwinki)
- Witaminy – Aloes Vera zawiera wiele witamin:
- witaminy A, C i E (ważne antyutleniacze, które walczą w organizmie z
niebezpiecznymi wolnymi rodnikami)
- witamina B i cholina (zaangażowane w produkcję energii, metabolizm
aminokwasów i rozwój masy mięśniowej)
- witamina B12 (odpowiedzialna za wytwarzanie czerwonych krwinek)
- kwas foliowy (pomaga w rozwoju nowych czerwonych krwinek)
- Aminokwasy – aminokwasy to bloki budulcowe białek, które wytwarzają i naprawiają tkankę mięśniową. Są 22 aminokwasy niezbędne dla ludzkiego organizmu a kolejne 8 podstawowych jest mu potrzebne. Aloes Vera dostarcza 20 z 22 niezbędnych aminokwasów i 7 z 8 podstawowych.
- Enzymy – niektóre z najważniejszych enzymów w Aloes Vera to: peroksydaza, aliiaza, katalaza, lipaza, celulaza, karboksypeptydaza, amylaza i zasadowa fosfataza. Enzymy pomagają rozkładać jedzenie i biorą udział w procesie trawiennym. Niektóre enzymy pomagają rozkładać tłuszcze, inne skrobie i cukry.
- Cukry – Aloes Vera zawiera zarówno monosacharydy, takie jak glukoza i fruktoza, oraz polisacharydy. Polisacharydy to najważniejsze z cukrów. Wspomagają prawidłowe trawienie, utrzymują właściwy poziom cholesterolu, poprawiają działanie wątroby i wpływają na wzmocnienie kości.
- Sterole - sterole są substancjami o działaniu przeciwzapalnym. Te z nich, które zawarte są w Aloes Vera to: cholesterol, fitosterol, kampesterol i lupeol. Sterole te mają właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe. Wykazują również działanie przeciwbólowe podobne do aspiryny*.
*http://aloescentrum.pl/O-Aloesie/Dzialanie-aloesu-51-pu-69.html
Istny pożytek z tego aloesu :)
OdpowiedzUsuńOooo super pomysł :) Muszę poszukać i dodać go do swojej parapetowej kolekcji :D
OdpowiedzUsuńjaką masz odmianę ? Ja bardzo bym chciała mieć aloes
OdpowiedzUsuńŁadny wyrósł ten "aloosik".
OdpowiedzUsuń