Kanapeczki nie muszą być nudne

Uwielbiam ciemne pieczywo. Rożnego rodzaju mieszanki pełne ziaren. Najbardziej przepadam za chlebem pieczonym w domu i kupnym orkiszowym. Nie mogę się mu oprzeć. Zwłaszcza orkiszowym bułeczkom, które kupuje w naszej osiedlowej piekarni. A do tego gruba warstwa margaryny lub masła, serek topiony ( opcjonalnie) i warzywa: sałata, pomidory szczypiorek pietruszka, cebulka, rzodkiewka, ogórek zielony. To nie jest wiosenna kanapka, wręcz przeciwnie, jak najbardziej zimowa.


Potrzebujemy teraz dużo większej ilości witamin i minerałów. Zwłaszcza, ze brakuje nam energii i chęci do życia w takie szare, zimowe dni. Pieczywo ciemne, doda nam energii. W nasionach znajdują się witaminy z grupy B, wpływające na naszą odprosić. Tłuszcze w margarynie i maśle to słynne kwasy omega a warzywa to cała gama minerałów i witamin ( m.in. A, C, E, a w sałacie żelazo!!!!!).

Jeżeli nie lubimy ciemnego pieczywa, a trudno o to naprawdę smaczne i dobre, warto spróbować bułeczek orkiszowych albo zamiast czysto białego pieczywa kupować to mieszane, np. pszenno żytnie. Warzywa na nim wzbogacą właściwości.

Jako Polacy słyniemy z naprawdę znakomitego pieczywa. Nasze bagietki, są lepsze niż te francuskie, a tak się nimi zachwyca świat! Chleb jest podstawowym produktem żywnościowym w naszym domach. Odchudzający się, rezygnują z pieczywa ze względu na jego kaloryczność pozbawiając się wielu cennych składników. Pieczywo nie tylko może wspomóc odchudzanie ale także regulować i przyspieszać nasze trawienie. należy dobrać tylko odpowiedni rodzaj!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty