czwartek, 1 marca 2012

Cudowne liście rzodkiewki

Czy wiecie, że najwięcej właściwości odżywczych znajduje się w liściach a nie w korzeniu rzodkiewki!
Liście rzodkiewki zawierają więcej witaminy c niż cytryna! A wcale nie są kwaśne. Dodatkowo posiadają ogromne zasoby żelaza i wapnia. Działają również odtruwająco ( można by je dodać do sokowirówki przy tworzeniu soków warzywnych- oto też mój plan).

http://www.agroplanet.pl/rzodkiewka_celesta.html
  Magdalena Gesler powiedziała, że liście rzodkiewki są niedoceniane. W sklepie kupujemy rzodkiewkę już bez liści, rzadko kiedy też uprawiamy ją samodzielnie. Szkoda, bo gdy korzenie rzodkiewki są jeszcze młode i niewykształcone, wtedy ich liście smakują najwspanialej. Stanowią znakomity dodatek do sałat, nadając im wiosennej lekkości i lekkiej pikanterii*. Liście starsze mają równie pyszny smak, dodaję go do cudownej i zdrowej przekąski. Ale o tym, w następnym poście.


*http://www.wprost.pl/ar/204177/Liscie-niespodziewanie-jadalne/?O=204177&pg=0
http://www.dietawarzywnoowocowa.pl/

3 komentarze:

  1. a nie obawiasz się ich kłujących włosków ?

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm.. szczerze mowiac nigdy nie wpadłabym na pomysl jesli chodzi o jedzenie lisci rzodkiewki;d

    OdpowiedzUsuń
  3. genialne! Na pewno od tej pory będę wcinać rzodkiewki razem z liścmi:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...