piątek, 9 marca 2012

Zdrowe kotleciki kukurydziano - ryżowe

I oto znowu moje przeglądanie książki kucharskiej w poszukiwaniu " Jak wykorzystać w nowy sposób to, co już mam w domu". I nagle mnie olśnił jeden z pomysłów, zdrowe a jakie smaczne kotleciki! Idealne dla każdego a smakują jak mięsne, ze względu na przyprawy! najważniejsze, że łatwe i szybkie w przygotowaniu!

Składniki:
2 jajka
bułka tarta
szklanka ryżu białego ( brązowego, jak ktoś woli)
3 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawa słodka papryka, sól, pieprz
Pół cebuli
Koperek świeży
Natka pietruszki
1 kostka rosołowa
Puszka kukurydzy ( ale tak naprawdę wystarczy połowa małej puszki)


Jak to przygotować?
Ryż gotujemy na sypko ( czyli, żeby nie zrobiła się z niego papka) z jedną kostką rosołową. Odsączamy i i czekamy aż przestygnie. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na patelni, posypujemy słodką papryką (ale nie musicie, jeśli nie lubicie!). Siekamy Natkę pietruszki i koperek. Do jednej miseczki wsypujemy natkę pietruszki, posiekany koperek, ryż ostudzony, dodajemy 2 jajka, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, cebulkę, odsączoną kukurydzę. Mieszamy ręką, aby powstała masa. Lepimy kotleciki ( gdyby okazało się wszystko zbyt wodniste, można dosypać bułki tartej), od nas zależy jaki będą miały kształt i wielkość. Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na patelni. 

Najlepiej podawać z sosem pomidorowym i świeżą bazylią! Kotleciki wychodzą rewelacyjnie. Łatwe do przygotowania a fajnie urozmaicają standardowy obiadek! Naprawdę polecam!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...