Zupa krem ze szpinakiem! Wiosenna ! Pycha!
Składniki:
2 kuleczki mrożonego szpinaku ( mieszczą się w garści), dostępne w Lidlu :)
4 średniej wielkości ziemniaczki ( pyrki)
4 średniej wielkości marchewki
natka pietruszki
kawałeczek korzenia pietruszki
sól, pieprz
1 kostka rosołowa
1 trójkącik serka topionego albo (i) śmietanka 30%
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Jak to przygotować?
Warzywa obrać, posiekać i ugotować w garnku. Na koniec gotowania dodać kostkę rosołową. Posiekać natkę pietruszki. Rozmrożony (zalany gorącą wodą może być) szpinak wymieszać z natka pietruszki i oliwą z oliwek. Ostudzić warzywa ( jeżeli używamy blendera) bądź miksować ręcznym, dodać szpinak z pietruszką i oliwą, serek topiony ( bądź śmietanki kilka łyżeczek), dodać przyprawy do smaku. Śmietankę można delikatnie rozprowadzać na samym końcu przed podaniem:)
Szpinaku wcale nie czuć! A zupa jest przepyszna! Dodatkowo zawiera ogromne ilości KAROTENU - który zapewnia nam młodą skórę i zdrowie!
świetny przepis;)
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńZ małymi modyfikacjami na pewno wypróbuję kiedy pojawi się świeży szpinak!
OdpowiedzUsuńChyba dziś "popełnię" ten krem - uwielbiamy ze Ślubnym szpinak. On nienawidzi marchewki ale w tym wydaniu jest dobrze zakamuflowana ;)
OdpowiedzUsuńMam pytanko odnośnie ilości ten zupki: na ile osób jest przewidziany ten przepis? Ile wody użyłaś do tej ilości warzyw? ;) Pozdrawiam serdecznie ;)
OdpowiedzUsuń