Zapiekanka ze szparagami

Uwielbiam szparagi w różnej postaci, a najbardziej szparagi z wody ze świeżo roztopionym masełkiem:) Spróbowałam jednak czegoś nowego. Odwiedzili mnie moi bracia a ja specjalnie nie miałam niczego zaplanowanego! Wyjęłam na stół wszystko co miałam w lodówce i wymyśliłam właśnie takie coś! Oto zapiekanka, bardzo łatwa w przygotowaniu i przede wszystkim zdrowa.

Co jest potrzebne, czyli składniki:
 

5 ziemniaków- pyrek:)
2 marchewki( ale niekoniecznie)
1 mała pietruszka
1 pęczek zielonych szparagów
1 mała kostka sera żółtego, może być Gouda 
1 kostka rosołowa
2 łyżki oleju
300 ml wody




Przygotowanie:

Warzywa obrać i pokroić: ziemniaki w plastry, szparagi na kawałki. Ser należy zetrzeć na tarce. Kostkę rosołową należy rozpuścić w 300 ml ciepłej wody, dodać 2 łyżki oleju roślinnego. Pokrojone warzywa poukładać w naczyniu żaroodpornym, zalać przygotowanym wywarem, posypać serem i wstawić do piekarnika, piec około 50 minut w 180 stopniach.


Pycha, polecam:)A wy macie jakieś nowe sposoby na szparagi?

Komentarze

  1. Ja nigdy nie jadłam szparagów :) Musze w końcu spróbować !

    OdpowiedzUsuń
  2. Szparagi są dobre (obojętnie czy białe czy zielone) zapieczone pod sosem serowym.
    Pierw gotuje się szparagi do miękkości, potem przyrządzamy sos serowy: rozgrzewamy na patelni/w garnku masło, dosypujemy trochę mąki i delikatnie podsmażamy (robimy tzn zasmażkę), do tego dolewamy mleka mieszając energicznie tak aby wyszedł nam dość rzadki sos, do tego dajemy dużo żółtego sera i doprawiamy solą i pieprzem, szparagi układamy w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy do momentu aż wierzch zbrązowieje. Pyszne wychodzą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale genialny przepis, nie wydaje się trudny! Dziękuję, koniecznie go muszę wypróbować:)

      Usuń
  3. Pycha, ja lubię szparagi w każdej wersji, Nestii łatwy i dobry przepis,Anuśśś-" fajny" przepis trochę dużo sera, ale szparagi najczęściej jadamy w sezonie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym taką :)
    Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie jadłam szparagów, ale chyba czas zacząć :) Z chęcią zjadłabym taką zapiekankę :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty