niedziela, 26 sierpnia 2012

Białe warzywa- korzeń pietruszki

Jak już wcześniej piałam, warzywa białe wpływają na odporność. Znane są różne zastosowania tych warzyw oraz ich wpływ na nasz organizm. Choćby czosnek. Ale uwaga! Nie we wszystkich dolegliwościach można jeść białe warzywa. Czosnek, cebula i por są ciężkostrawne. Mogą wywoływać bóle brzucha i problemy z trawieniem. Nie wolno ich jeść osobom z wrzodami żołądka, podrażnionymi lub wrażliwymi jelitami. Nie dziwmy się wiec jeśli po sosie czosnkowym boli nas brzuch. Osobiście uwielbiam czosnek- tzw, chlebki czosnkowe należą do moich najulubieńszych dań niestety nie mogę ich jeść ze względu na ciężkostrawne działanie. O jego działaniu i pochodzeniu więcej możecie przeczytać tutaj

Z białych warzyw najbezpieczniejszym okazuje się korzeń pietruszki. To warzywo należy przede wszystkim do zestawu włoszczyzny obiadowej. Ląduje w zupie. Ale sama pietruszka, oprócz walorów smakowych (nadaje słodkość zupom i sosom) ma właściwości chroniące nasz układ moczowy. Oprócz słynnej żurawiny w lekach takich jak Urosept stosuje się właśnie wyciągi z pietruszki. Dlatego sok warzywny zawierający korzeń pietruszki pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn!!!!!
Dla mnie to nowe odkrycie, chociaż korzeń pietruszki stosuję bo pamiętam, ze jest zdrowy. Teraz zwracam baczniejszą uwagę na te zapominaną część warzywa. Częściej bowiem skupiamy się na natce pietruszki, która jest bogata w witaminę C, bardziej niż cytryna sic!

Czy macie jakieś ciekawe przepisy na potrawy z pietruszki bądź z pietruszką- korzeniem oczywiście?

2 komentarze:

  1. ja lubię wcinać pietruszkę korzeniową na surowo :) oczywiście najlepiej smakuje młoda, z własnego ogrodu

    OdpowiedzUsuń
  2. find: http://foreverthemostimportant.com/The.Most.Important.Knowledge.You.would.Ever.Read.Implement.and.Live.up.to.Forever.pdf

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...