Białe warzywa- korzeń pietruszki

Z białych warzyw najbezpieczniejszym okazuje się korzeń pietruszki. To warzywo należy przede wszystkim do zestawu włoszczyzny obiadowej. Ląduje w zupie. Ale sama pietruszka, oprócz walorów smakowych (nadaje słodkość zupom i sosom) ma właściwości chroniące nasz układ moczowy. Oprócz słynnej żurawiny w lekach takich jak Urosept stosuje się właśnie wyciągi z pietruszki. Dlatego sok warzywny zawierający korzeń pietruszki pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn!!!!!
Dla mnie to nowe odkrycie, chociaż korzeń pietruszki stosuję bo pamiętam, ze jest zdrowy. Teraz zwracam baczniejszą uwagę na te zapominaną część warzywa. Częściej bowiem skupiamy się na natce pietruszki, która jest bogata w witaminę C, bardziej niż cytryna sic!
Czy macie jakieś ciekawe przepisy na potrawy z pietruszki bądź z pietruszką- korzeniem oczywiście?
ja lubię wcinać pietruszkę korzeniową na surowo :) oczywiście najlepiej smakuje młoda, z własnego ogrodu
OdpowiedzUsuńfind: http://foreverthemostimportant.com/The.Most.Important.Knowledge.You.would.Ever.Read.Implement.and.Live.up.to.Forever.pdf
OdpowiedzUsuń