Po co warzywom olej?
Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego dodajemy do surówek i warzyw olej? Jest kilka przyczyn. Pierwsza dotyczy smaku, rzecz jasna oliwa z oliwek i winogron już sama w sobie ma wiele składników, które nie tylko nadają potrawom walorów smakowych ale wzbogacają je pod względem zdrowych właściwości.
Druga kwestia dotyczy szybkiego wyzbywania się witamin, które rozpuszczają się tylko w tłuszczach i tylko w ich obecności są przyswajane. Do takich witamin należą te upiększające: E, A, D, K. Podobnie by organizm przyswoił betakaroten, potrzebny jest tłuszcz. Dlatego nie łudźmy się, że bez tego nasza dieta jest doskonała.Nie mówię tutaj o tłuszczu zwierzęcym, może to być oliwa, olej rzepakowy itd.
Macie jakiś ukochany olej o wyjątkowym smaku? Ja przepadam za oliwą z oliwek, winogron i olejem ryżowym.
oliwa z winogron- muszę wyprobowac;)
OdpowiedzUsuńZ pestek winogron, pycha!
OdpowiedzUsuńA ja właśnie nie przepadam za olejami smakowymi - w kuchni stosuję bezsmakowy i bezzapachowy olej rzepakowy :)
OdpowiedzUsuń