Po co warzywom olej?

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego dodajemy do surówek i warzyw olej? Jest kilka przyczyn. Pierwsza dotyczy smaku, rzecz jasna oliwa z oliwek i winogron już sama w sobie ma wiele składników, które nie tylko nadają potrawom walorów smakowych ale wzbogacają je pod względem zdrowych właściwości. 

Druga kwestia dotyczy szybkiego wyzbywania się witamin, które rozpuszczają się tylko w tłuszczach i tylko w ich obecności są przyswajane. Do takich witamin  należą te upiększające: E, A, D, K. Podobnie by organizm przyswoił betakaroten, potrzebny jest tłuszcz. Dlatego nie łudźmy się, że bez tego nasza dieta jest doskonała.Nie mówię tutaj o tłuszczu zwierzęcym, może to być oliwa, olej rzepakowy itd.

Macie jakiś ukochany olej o wyjątkowym smaku? Ja przepadam za oliwą z oliwek, winogron i olejem ryżowym.

Komentarze

  1. oliwa z winogron- muszę wyprobowac;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja właśnie nie przepadam za olejami smakowymi - w kuchni stosuję bezsmakowy i bezzapachowy olej rzepakowy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty