Świeże Figi
Już jakiś czas temu poluję w supermarketach na świeże figi. Zaczął się sezon sprowadzania owoców egzotycznych- czyli zbiory w innych krajach. Dlatego też coraz większy wybór czeka na nas w sklepach.
W niezwykłej promocji pojawiły się figi, nie mogłam przejść wobec nich obojętnie. Kupiłam kilka sztuk- pyszne.
Jak jemy figę świeżą?
Przede wszystkim wszystko zależy od tego, czy jest wystarczająco dojrzałą. Kupujemy te ciemniejsze, bardziej miękkie. Figę należy umyć pod bieżącą ciepłą wodą. Zjadamy razem ze skórką:)
Jakie właściwości odżywcze posiada figa?
Figi, ku mojemu zaskoczeniu, posiadają najwięcej wapnia ze wszystkich dostępnych produktów roślinnych! Oprócz tego witaminę C, magnez, cynk, fosfor, potas, witaminy z grupy B, karoten. Oprócz tego zawierają ogromne ilości naturalnego błonnika. Dodają energii- posiadają duże zawartości cukrów: fruktozy i glukozy. Dodatkowo figii zawierają duże ilości witaminy B6!
I co tu ukrywać? Świeże smakują o wiele lepiej niż suszone! Ja nie mogłam wytrzymać i większość zjadłam ot tak- jak małe jabłuszka. Pozostałe wykorzystałam do pysznego deseru z bitą śmietaną:)
ta promocja to w jakimś markecie? :) bo sama nabrałam ochoty
OdpowiedzUsuńkupiłam w Realu, ale podobno były też w Biedronce
OdpowiedzUsuńFigi lubię, są różne wersje jedzenia figi jedna ze skórką inna tylko środek bez skóry.Którą wybrać? hmmm sama nie wiem.
OdpowiedzUsuń