poniedziałek, 22 października 2012

Świeże Figi

Już jakiś czas temu poluję w supermarketach na świeże figi. Zaczął się sezon sprowadzania owoców egzotycznych- czyli zbiory w innych krajach. Dlatego też coraz większy wybór czeka na nas w sklepach.
W niezwykłej promocji pojawiły się figi, nie mogłam przejść wobec nich obojętnie. Kupiłam kilka sztuk- pyszne.

Jak jemy figę świeżą?
Przede wszystkim wszystko zależy od tego, czy jest wystarczająco dojrzałą. Kupujemy te ciemniejsze, bardziej miękkie. Figę należy umyć pod bieżącą ciepłą wodą. Zjadamy razem ze skórką:)

Jakie właściwości odżywcze posiada figa?
Figi, ku mojemu zaskoczeniu, posiadają najwięcej wapnia ze wszystkich dostępnych produktów roślinnych! Oprócz tego witaminę C, magnez, cynk, fosfor, potas, witaminy z grupy B, karoten. Oprócz tego zawierają ogromne ilości naturalnego błonnika. Dodają energii- posiadają duże zawartości cukrów: fruktozy i glukozy. Dodatkowo figii zawierają duże ilości witaminy B6!

I co tu ukrywać? Świeże smakują o wiele lepiej niż suszone! Ja nie mogłam wytrzymać i większość zjadłam ot tak- jak małe jabłuszka. Pozostałe wykorzystałam do pysznego deseru z bitą śmietaną:)

3 komentarze:

  1. ta promocja to w jakimś markecie? :) bo sama nabrałam ochoty

    OdpowiedzUsuń
  2. kupiłam w Realu, ale podobno były też w Biedronce

    OdpowiedzUsuń
  3. Figi lubię, są różne wersje jedzenia figi jedna ze skórką inna tylko środek bez skóry.Którą wybrać? hmmm sama nie wiem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...