piątek, 6 lutego 2015

Jak podnieść odporność organizmu? Moje zmagania część 1. Propolis i miód!

 Jak już wcześniej pisałam, zaniedbałam mój organizm przez przepracowanie. zapomniałam o najważniejszych rzeczach- czyli prawidłowym odżywianiu siebie. Rodzinka rzecz jasna dobrze dokarmiona. Tymczasem ja na szybko i nie zawsze tak jak powinnam. Chociaż owoce i warzywa stanowią podstawę mojej diety to okazuje się, ze mojej pracy jestem narażona na większa ilość wirusów i bakterii niż lekarz rodzinny (to słowa mojego lekarza tak przy okazji!). Dlatego też oprócz znanych mi metod podnoszenia odporności czosnkiem, witaminami, zdrowym stylem życia ( zdrowa dieta, ćwiczenia, spacer, woda, sen u mnie odpada, mam małe dziecko, które skutecznie to uniemożliwia) postanowiłam sprawdzić kilka metod podnoszenia odporności. Podobno odporności się nie ma, trzeba ja zbudować.
Owoce to doskonałe źródło naturalnych i łatwo przyswajalnych witamin. jem je codziennie, sporo, ale muszę wspomagać sie suplementami. O tym innym razem:)
 Aktualnie w domu mam kilka miodów! Używam ich do słodzenia herbaty (ostygniętej, miód traci swoje właściwości w temperaturze 40 stopni!) oraz do koktajli. Nie używam cukru. Miód ma właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne. Doskonale działa na leczenie układu oddechowego. Jakiś czas temu czytałam polskie opracowanie na temat produktów pszczelich i zaskoczyło mnie wiele faktów, dotyczących miodu o których nie miałam pojęcia! Dlatego słodzę, czego nie robiłam, licząc na rezultaty. Przynajmniej trochę słodyczy zdobędę.
Propolis to trudna kwestia. Mój to kropelki, które dodaje się do soku lub wody, trzeba to pic trzy razy dziennie! Propolis to medycznie potwierdzony środek służący w profilaktyce leczenia przeziębień, grypy i schorzeń z tym związanych. Niszczy grzyby, wirusy i bakterie. Propolis wytwarzany jest przez pszczoły z zebranych żywic, pochodzących z pączków drzew (substancje te mają chronić roślinę przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych). Zwany inaczej kitem pszczelim posiada także zdolność zwalczania bakterii odpornych NA ANTYBIOTYKI!
Jedyny minus dla mnie? Paskudnie smakuje! Co prawda zalecają krople dodawać na cukier, ale mnie to męczy jeszcze bardziej. Próbuję! na razie rozpoczynam moją walkę o odporność.

W następnych częściach tej serii jeszcze o imbirze, siemieniu lnianym, herbatach ziołowych i morsowaniu w wersji mini. 
A jakie są Wasze sposoby na odporność?


2 komentarze:

  1. Do zwiększania naturalnej odporności organizmu polecam jedzenie warzyw krzyżowych: kapusta, brokuł, kalafior, kalarepa, jarmuż itd - zawarte w nich związki siarki (izotiocyjaniny ) dodatkowo podnoszą odporność.
    http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/jak-wzmocnic-odpornosc/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobre sposoby, lecz mi dopiero niedawno udało się wzmocnić odporność do prawidłowego poziomu nieco innym sposobem. Próbowałam chyba wszystkiego, aż trafiłam na Odpormax z czosnkiem i olejem z wątroby rekina. Biorę go od trzech miesięcy zaledwie, a widzę, że rzeczywiście działa. Praktycznie ciągle jesienią chorowałam, a tego roku nie złapałam żadnej infekcji, nawet jak syn chorował i na mnie kaszlał i kichał. 

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...