piątek, 13 lutego 2015

Jak podniesć odporność organizmu cz.2 : Herbata z pokrzywy i herbata z rumianku

Herbatę z pokrzywy używałam wieki temu. Piłam, chociaż uważałam ją za paskudztwo. Doskonale wpływa na przeciwdziałanie wypadaniu włosów. Ale nigdy nie traktowałam jej jako podnoszenia suplementu podnoszenia odporności. A tu się, że i owszem, wspomaga odporność organizmu przez dużą zawartość witaminy C, B1, K, związków żelaza, potasu, wapnia i fosforu. Dzięki silnym naturalnym związkom żelaza silnie przeciwdziała anemii! Jedyny rodzaj pokrzywy jaki lubiłam to ta wiosenna, młoda, sparzona i dodana do jajecznicy. jednak przez przypadek odkryłam tanią pokrzywę w Biedronce! Wiem, dziwne, że tam, ale jaka ona jest dobra! Nie smakuje jak pokrzywa. Kto nie ma problemu z piciem pokrzywy, ten nie musi jej kupować, pozostałym polecam. Herbatka z pokrzywy, której jest tutaj 70 % z dodatkiem trawy cytrynowej i lukrecji! Jest pyszna! Naprawdę, nie trzeba słodzić, chyba że po ostygnięciu miodem:) Ja pijam raz dziennie, mam jedną paczkę w pracy:)


Druga herbatka to rumianek, nasze narodowe zioło:) Chyba każdy Polak wie, że rumianek działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie, dlatego doskonały jest przy leczeniu chorób gardła, przeziębień i zapobieganiu im w okresie zimy! wiadomo, ze poprzez swoje działanie przeciwzapalne nadaje się doskonale na tonik kojący dla każdego rodzaju skóry, nawet dla wrażliwej i tłustej. Używany jest jako naturalny środek przeciwbólowy, zwłaszcza przy bólach miesiączkowych- ja piję litrami. Dodatkowo rumianek posiada duże ilości witaminy C, PP (która wzmacnia naczynka, dlatego używa się rumianku w kosmetykach na naczynka). Dzięki bezpiecznemu działaniu przeciwbólowemu, przeciwgrzybicznemu i antybakteryjnemu doskonale działa na problemy związane z bólami i chorobami żołądka i jelit. O właściwościach wspomagających organizm możecie przeczytać wiele zaskakujących artykułów. Może pokuszę się latem po posadzenie własnego rumianku! na balkonie oczywiście:)
Doczytałam się fragmentów różnych artykułów, które nazywają te zioła naturalnymi antybiotykami. rzeczywiście mają udowodnione medycznie silne działanie, ale czy można ich działanie porównywać aż do antybiotyków? Którą wolicie? Ja piję na zmianę lub jedną rano a drugą w pracy.

piątek, 6 lutego 2015

Jak podnieść odporność organizmu? Moje zmagania część 1. Propolis i miód!

 Jak już wcześniej pisałam, zaniedbałam mój organizm przez przepracowanie. zapomniałam o najważniejszych rzeczach- czyli prawidłowym odżywianiu siebie. Rodzinka rzecz jasna dobrze dokarmiona. Tymczasem ja na szybko i nie zawsze tak jak powinnam. Chociaż owoce i warzywa stanowią podstawę mojej diety to okazuje się, ze mojej pracy jestem narażona na większa ilość wirusów i bakterii niż lekarz rodzinny (to słowa mojego lekarza tak przy okazji!). Dlatego też oprócz znanych mi metod podnoszenia odporności czosnkiem, witaminami, zdrowym stylem życia ( zdrowa dieta, ćwiczenia, spacer, woda, sen u mnie odpada, mam małe dziecko, które skutecznie to uniemożliwia) postanowiłam sprawdzić kilka metod podnoszenia odporności. Podobno odporności się nie ma, trzeba ja zbudować.
Owoce to doskonałe źródło naturalnych i łatwo przyswajalnych witamin. jem je codziennie, sporo, ale muszę wspomagać sie suplementami. O tym innym razem:)
 Aktualnie w domu mam kilka miodów! Używam ich do słodzenia herbaty (ostygniętej, miód traci swoje właściwości w temperaturze 40 stopni!) oraz do koktajli. Nie używam cukru. Miód ma właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne. Doskonale działa na leczenie układu oddechowego. Jakiś czas temu czytałam polskie opracowanie na temat produktów pszczelich i zaskoczyło mnie wiele faktów, dotyczących miodu o których nie miałam pojęcia! Dlatego słodzę, czego nie robiłam, licząc na rezultaty. Przynajmniej trochę słodyczy zdobędę.
Propolis to trudna kwestia. Mój to kropelki, które dodaje się do soku lub wody, trzeba to pic trzy razy dziennie! Propolis to medycznie potwierdzony środek służący w profilaktyce leczenia przeziębień, grypy i schorzeń z tym związanych. Niszczy grzyby, wirusy i bakterie. Propolis wytwarzany jest przez pszczoły z zebranych żywic, pochodzących z pączków drzew (substancje te mają chronić roślinę przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych). Zwany inaczej kitem pszczelim posiada także zdolność zwalczania bakterii odpornych NA ANTYBIOTYKI!
Jedyny minus dla mnie? Paskudnie smakuje! Co prawda zalecają krople dodawać na cukier, ale mnie to męczy jeszcze bardziej. Próbuję! na razie rozpoczynam moją walkę o odporność.

W następnych częściach tej serii jeszcze o imbirze, siemieniu lnianym, herbatach ziołowych i morsowaniu w wersji mini. 
A jakie są Wasze sposoby na odporność?


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...