środa, 2 listopada 2011

Cream of leek soup


Cream of leek soup to cudowna zupa krem z pora:) Przede wszystkim pyszna i zdrowa! Dziś właśnie postanowiłam wypróbować przepis w swojej kuchni. Przede wszystkim wzmacnia odporność, jest łatwostrawna i nie posiada cholesterolu. Wszystkie składniki są łatwo przyswajalne a dodatkowo razem smakują znakomicie. Zawiera wapń, fosfor, B1, B2 i karoten.Osobiście por uważałam przez dłuższy czas za warzywo niejadalne, no może wkrajałam troszkę do zupy warzywnej, żeby dodać smaku. Ale jako główny składnik mnie przerażał. Dopiero kiedy spróbowałam po raz pierwszy " w gościach" doceniłam delikatność i cudowny smak tego warzywa. W zupie smakuje zupełnie inaczej i nadaje jej wyrazistości. Od nas zależy ile tak naprawdę go dodamy!

Składniki:
1 por
2 ziemniaki
2 marchewki
4 listki naci selera
sól, pieprz, vegeta, kostka rosołowa
1łyżka oleju roślinnego

Moja zupka:)

Warzywa obrać i pokroić, dorzucić natkę selera i pokrojony w plasterki por. Ugotować z łyżką oleju. Na koniec.  gotowania dodać kostkę rosołową ( ale nie trzeba). Ostudzić. Następnie zmiksować wszystkie składniki ( jeśli mamy ręczny mikser nie musimy studzić. Mój blender nie jest żaroodporny, dlatego muszę przejść fazę studzenia!). Kiedy nasza zupka nabierze już odpowiedniej, kremowej konsystencji do smaku dodajemy przyprawy: pieprz i sól. Podajemy w miseczkach jako pierwsze danie bądź w bulionówkach jako przystawkę. Warto przyozdobić świeżą pietruszka:) Polecam serdecznie!

4 komentarze:

  1. Nie przepadam za takimi zupami, ale muszę powiedzieć mamie żeby wykorzystała przepis, bo tak smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm wygląda smakowicie, wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam krem z porów. tylko ja nie dodaję do niczego vegety

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...