Cream of leek soup
Cream of leek soup to cudowna zupa krem z pora:) Przede wszystkim pyszna i zdrowa! Dziś właśnie postanowiłam wypróbować przepis w swojej kuchni. Przede wszystkim wzmacnia odporność, jest łatwostrawna i nie posiada cholesterolu. Wszystkie składniki są łatwo przyswajalne a dodatkowo razem smakują znakomicie. Zawiera wapń, fosfor, B1, B2 i karoten.Osobiście por uważałam przez dłuższy czas za warzywo niejadalne, no może wkrajałam troszkę do zupy warzywnej, żeby dodać smaku. Ale jako główny składnik mnie przerażał. Dopiero kiedy spróbowałam po raz pierwszy " w gościach" doceniłam delikatność i cudowny smak tego warzywa. W zupie smakuje zupełnie inaczej i nadaje jej wyrazistości. Od nas zależy ile tak naprawdę go dodamy!
1 por
2 ziemniaki
2 marchewki
4 listki naci selera
sól, pieprz, vegeta, kostka rosołowa
1łyżka oleju roślinnego
Moja zupka:) |
Warzywa obrać i pokroić, dorzucić natkę selera i pokrojony w plasterki por. Ugotować z łyżką oleju. Na koniec. gotowania dodać kostkę rosołową ( ale nie trzeba). Ostudzić. Następnie zmiksować wszystkie składniki ( jeśli mamy ręczny mikser nie musimy studzić. Mój blender nie jest żaroodporny, dlatego muszę przejść fazę studzenia!). Kiedy nasza zupka nabierze już odpowiedniej, kremowej konsystencji do smaku dodajemy przyprawy: pieprz i sól. Podajemy w miseczkach jako pierwsze danie bądź w bulionówkach jako przystawkę. Warto przyozdobić świeżą pietruszka:) Polecam serdecznie!
Musze wyprobowac ;)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za takimi zupami, ale muszę powiedzieć mamie żeby wykorzystała przepis, bo tak smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMmm wygląda smakowicie, wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam krem z porów. tylko ja nie dodaję do niczego vegety
OdpowiedzUsuń