czwartek, 10 listopada 2011

Sposób na nowe ziemniaczki

Ile razy można jeść ziemniaki w ten sam sposób. Ostatnio wpadłam na pomysł zrobienia talarków. Tak prosta odmiana. A o ile zmienia smak i urozmaica zwykły obiad?!!!

Tu dopiero w trakcie wrzucania ziemniaczków i ich krojenia. Użyłam do tego blaszki w formie foremki do ciast i mięsa, ponieważ bałam się, że z płaskiej blachy wszystko mi ucieknie a tak mam pewność, że zostanie tam gdzie ma być.

Przygotowanie:
Ziemniaczki pokroić w talarki, oprószyć dowolnymi ziołami, słodką papryką i solą i ułożyć na blaszce posmarowanej olejem roślinnym. Zapiekać około 40-50 minut w temperaturze ok. 200 stopni C. Lepsze niż frytki:) Początkowo- tak jak na zdjęciu- wydaje się to tłuste, ale po czasie olej znika i ziemniaczki stają się chrupiące, daleko im do tłustych!

A Wy może macie jakieś ciekawe sposoby na ziemniaki oprócz klasycznych frytek i gotowanych?

5 komentarzy:

  1. bardzo często tak robię :))) tylko zamiast w plastry kroję je w ósemki i jak są młode to piekę razem ze skórką, którą uwielbiam! jakie dajesz zioła do takich ziemniaczków?

    OdpowiedzUsuń
  2. bazylię, odrobinę lubczyka. pieprz ziołowy:)Czasem mozna dostać mieszankę przypraw właśnie do pieczonych ziemniaczków!

    OdpowiedzUsuń
  3. wcale to nie nowy sposob stary jak swiat gdy bylam dzieckiem dziadkowie robili je na piecu to dopiero był smak!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja piekę całe pod folią z dodatkiem rozmarynu, czosnku i soli, pokropione oliwą, wychodzą pyszne, własnie szykuję na jutro:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba je dziś zrobię :p. Wyglądają przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...