Sposób na nowe ziemniaczki
Ile razy można jeść ziemniaki w ten sam sposób. Ostatnio wpadłam na pomysł zrobienia talarków. Tak prosta odmiana. A o ile zmienia smak i urozmaica zwykły obiad?!!!
Przygotowanie:
Ziemniaczki pokroić w talarki, oprószyć dowolnymi ziołami, słodką papryką i solą i ułożyć na blaszce posmarowanej olejem roślinnym. Zapiekać około 40-50 minut w temperaturze ok. 200 stopni C. Lepsze niż frytki:) Początkowo- tak jak na zdjęciu- wydaje się to tłuste, ale po czasie olej znika i ziemniaczki stają się chrupiące, daleko im do tłustych!
A Wy może macie jakieś ciekawe sposoby na ziemniaki oprócz klasycznych frytek i gotowanych?
A Wy może macie jakieś ciekawe sposoby na ziemniaki oprócz klasycznych frytek i gotowanych?
bardzo często tak robię :))) tylko zamiast w plastry kroję je w ósemki i jak są młode to piekę razem ze skórką, którą uwielbiam! jakie dajesz zioła do takich ziemniaczków?
OdpowiedzUsuńbazylię, odrobinę lubczyka. pieprz ziołowy:)Czasem mozna dostać mieszankę przypraw właśnie do pieczonych ziemniaczków!
OdpowiedzUsuńwcale to nie nowy sposob stary jak swiat gdy bylam dzieckiem dziadkowie robili je na piecu to dopiero był smak!
OdpowiedzUsuńja piekę całe pod folią z dodatkiem rozmarynu, czosnku i soli, pokropione oliwą, wychodzą pyszne, własnie szykuję na jutro:)
OdpowiedzUsuńChyba je dziś zrobię :p. Wyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuń